شاید برای شما نیز این شرایط پیش آمده باشد که در هنگام ورود به فرودگاه های ایران و یا در فرودگاه های خارجی پس از بررسی بارهایتان وسیله یا ابزاری در وسایل شما یافت شده است که مجبور شده باشید آنرا از بار خود خارج کنید و بابت حمل آن توضیح و یا جریمه دهید. با توجه به درخواست بسیاری از کاربران قصد داریم تا در این مقاله در رابطه با کالاهای ممنوعه در گمرک اطلاعات مناسبی را در اختیار شما قرار دهیم تا با آشنایی بیشتر با این قوانین و مقررات در حمل بار خود دقت بیشتری به خرج داده و لوازم و وسایل ممنوعه را با خود حمل نکنید از این رو توصیه می کنیم که تا انتها با ما همراه باشید.
مسافران خروجی
در ابتدای مقاله قصد داریم تا در رابطه با شرایطی که مربوط به مسافرین خارجی است توضیحاتی را ارائه نماییم. به طور کلی به مسافرینی که قصد خروج از ایران را دارند مسافر خارجی گفته می شود و در این بخش منظور ملت و یا تابعیت شخص مسافر ملاک نخواهد بود. شرایطی که برای مسافرین خارجی در نظر گرفته می شود شامل موارد زیر خواهد بود که در ادامه توضیح آنها خواهیم پرداخت.
مسافرینی که قصد خروج از ایران را دارند می توانند در کنار وسایل سفر و لوازم شخصی خود، کالاهاای ایرانی تا سقف مقرر برای مسافران ورود را با خود از کشور خارج کنند. توجه داشته باشید که هر دو گروه کالایی که به آنها اشاره کردیم نباید جنبه تجاری داشته باشند.
ابتاع خارجی که به طور رسمی در ایران زندگی یا تحصیل می کنند، در صورتی که کار یا تحصیلشان در ایران به اتمام رسید می توانند لوازم خود را در حد متعارف بدون مجوز و همچنین نیاز به کارت بازرگانی از کشور خارج کنند.
خشکبار
حمل خشکبار به حد متعارف و میزانی که جنبه تجاری پیدا نکند بلا مانع است. حداکثر خروج 10 کیلوگرم پسته و 100 گرم زعفران به ازای هر گذرنامه مجاز دانسته می شود. توجه داشته باشید که اگر قصد سفر به عراق، سوریه و عربستان را داشته باشید امکان خروج پسته و مغز آن، انواع خشکبار و زعفران را نخواهید داشت. محدودیت در نظر گرفته شده مشمول جهانگردان هایی که از گذرنامه خارجی استفاده می کنند نمی شود.
فرش و گلیم
در صورتی که قصد خروج از کشور را داشته باشید می توانید فرش دستبافت به متراژ 20 متر مربع را با خود خارج کنید. از نظر تعداد محدودیتی برای خروج فرش دستبافت در نظر گرفته نمیشود و تنها ملاک مجموع متراژ آنها خواهد بود. مسافرین خارجی که قصد خروج از کشور از طریق زمینی یا دریایی را داشته باشند نیز می توانند نسبت به خروج فرش به میزان قید شده اقدام نمایند.
توجه داشته باشید که خروج فرش هایی که تاریخی و قیمتی تشخیص داده شوند ممنوع بوده و نمیتوانید این دسته از فرش ها را از ایران خارج نمایید. همچنین خروج فرش به همراه مسافرینی قد سفر به عراق، سوریه و عربستان را دارند ممنوع است.
ارز همراه مسافر
بر اساس قوانین اعلامی از طرف بانک مرکزی خروج وجه نقد تا حداکثر مبلغ 5 هزار دلار یا معادل آن به ارزهای دیگر برای هر مسافر آزاد بوده و مشکلی نخواهد داشت. خروج همین میزان ارز به صورت چک های مسافرتی نیز بلامانع است.
طلا و نقره
در صورتی که قصد خروج طلا را دارید می توانید تا سقف 150 گرم طلا را با خود به خارج ببرید. همچنین در صورتی که قصد خروج ننقره جات را به عنوان هدیه را دارید می توانید تا سقف 2 کیلوگرم نسبت به خروج آنها اقدام نمایید. این شرایط تنها در صورتی برقرار است که اشیا مذکور جز آثار فرهنگی و تاریخی به حساب نیایند.
آثار هنری و اشیاء عتیقه
خروج هر گونه آثار تاریخی از قبیل آثار هنری اصیل، کتابهای خطی و چاپ سنگی، قطعات خوشنویسی شده، اوراق مینیاتور، انواع سکههای گرانبها و هر نوع اشیای تاریخی و میراث فرهنگی ممنوع است.
سلاح و مهمات
خروج اسلحه و مهمات و تجهیزات نظامی از کشور ممنوع است.

مسافران ورودی
به طور کلی به کلیه مسافرینی که قصد ورود به ایران را دارند مسافر ورودی گفته می شود که قوانین و مقررات خاصی برای لوازم و وسایل همراه آنها نیز در نظر گرفته شده است که در ادامه به تمامی آنها اشاره خواهیم نمود.
مسافرینی که قصد ورود به ایران را دارند می توانند در کنار اسباب سفر و اشیای شخصی مستعمل همراه خود به شرطی که غیر تجاری باشند از پرداخت پایه حقوق ورودی معاف خواهند بود. همچنین این دسته از مسافرین می توانند یکبار در سال کالا به ارزش حداکثر 80 دلار را با بهره مندی از معافیت پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی را مشروط ب غیر تجاری بودن کالای مربوطه را وارد ایران نمایند.
کلیه اسباب سفر و همچنین اشیای شخصی مستعمل که به همرا مسافر به ایران وارد می شوند و جنبه تجاری ندارند به طور کلی از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف هستند.
توجه داشته باشید که مواد اولیه، قطعات و لوازم فنی که برای واحدهای تولیدی جنبه تجاری و تولیدی دارند کالای مسافرتی نبوده و مشمول این قوانین نمی شوند.
اساب سفر و اشیای شخصی مسافر به هنگام ورود او به ایران می بایست همراهش باشند در غیر این صورت لازم است تا در زمانی که وی در خارج از ایران حضور دارد به موسسه حمل و نقل تحویل داده شده باشند و در فاصله یک ماه قبل یا بعد از سفر شخص به ایران به گمرک ایران برسند.
ورود طلا، نقره و ارز
یک خبر خوب برای افرادی قصد سفر به ایران را دارند این است که ورود ارز به ایران به هر میزان مجاز است و تنها کاری که مسافر لازم است انجام دهد تسلیم اظهارنامه ارزی به شعب بانک ملی مستقر در مبادی ورودی اظهار و دریافت گواهی آن است.
ورود طلا و زیور آلات در حد عرف و معمول مجاز بوده و در صورتی که از حد مجاز بیشتر باشد لازم است تا از قبل اجازه بانک مرکزی را دریافت نموده باشید.
مقررات واردات ابزارآلات کار همراه کارگران
ابزار آلات و افزار دستی مستعمل مربوط به کار و حرفه ایرانیان و خارجیانی که برای اقامت دائم به ایران سفر می کنند مشمول معافیت مسافری بند 7 ماده 37 قانون امور گمرکی می شوند. این در حالی است که برای تحت شمول قرار گرفتن در این قانون لازم است تا شرایط زیر را داشته باشید.
- اشتغال فرد مورد نظر در حرفه خود در خارج به تایید کنسولگری ایران در آن محل رسیده باشد. در صورتی که کنسولگری ایران در آن منطقه وجود ندارد ارائه گواهی مقامات محلی نیز کفایت می نماید.
- کالا می بایست بین یک ماه قبل از ورود شخص تا نه ماه بعد از آن به گمرک برسد.
- ماشین آلات و دستگاه ها در این قانون نبوده و می بایست مطابق به قوانین ادرات و واردات با آنها برخورد نمود.
- کالاهای وارداتی جنبه تجاری نداشته باشند.
مقررات واردات کالاهای همراه ایرانیان مقیم خارج
در صورتی که مسافری که قصد ورود به ایران را دارد از ایرانیان مقیم خارج بوده است و از گذرنامه عادی، خدمت یا سیاسی استفاده می نموده و مدت اقامت آنان در خارج یک سال یا بیشتر بوده و شش ماهه منتهی به سفر ایران آنها متوالی بوده باشد می توانند لوازم خانه و اشیا شخصی مستعمل خود را بدون پرداخت گمرکی به ایران وارد نمایند.
همچنین خارجیهایی که قصد دارند تا کالا، لوازم و اشیا شخصی خود را به ایران وارد کنند در صورتی که شرایط زیر را داشته باشند می توانند بدون پرداخت گمرکی این کار را انجام دهند. این شرایط شامل موارد زیر می باشد:
- لوازم و اشیا مسافر از کشور و محل اقامت او حمل شده و بین یک ماه قبل تا نه ماه بعد از ورود وی به ایران به گمرک برسند.
- لوازم مربوطه جنبه تجاری نداشته باشند.
- ظرف مدتت 5 سال گذشته از این معافیت استفاده نکرده باشند.
نکته: منظور از ذکر اشیا شخصی کلیه لوازمی است که توسط شخص مورد استفاده قرار میگیرد و منظور از لوازم خانه نیز کلیه لوازمی است که شخص در زمان مدت اقامت خود در خارج از ایران از آنها استفاده می نموده است.
ممنوعیتهای کلی واردات و صادرات
بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران واردات و صادرات برخی اقلام به هر نحوی خلاف قوانین است که در ادامه اشاره ای به این اقلام خواهیم نمود:
مشروبات الکلی
وسایل قمار
اسلحهی سرد و گرم و مواد محترقه و منفجره
مواد مخدر
نشریات، تصاویر، فیلم، عکس و هر کالایی که مغایر شئونات مذهبی و ملی کشور باشد.
هر نوع نوشته مخالف مذهب رسمی کشور یا مخل نظم و عفت عمومی و شئون ملی
سایر کالاهایی که منع شرعی و قانونی دارند، یا ورود و صدور آنها به موجب جدول تعرفهی گمرکی ممنوع شناخته شده است.
یخچال، یخچالفریزر، فریزر، تلویزیون و رادیوضبط (به استثنای رادیو ضبط پرتابل) از فهرست کالاهای مسافری با معافیت گمرکی حذف شدهاند. این ممنوعیت شامل کالای همراه مسافران عادیِ مبادیِ مجازِ ورودی و مناطق آزاد تجاری و صنعتی است.
ترخیص کالاهای موضوع ممنوعیت کالاهای حجیم مذکور، در صورتی که جنبهی غیرتجاری داشته باشد، بدون استفاده از معافیت و با اخذ حقوق ورودی بلامانع است.
ممنوعیت ورود کالاهای مذکور شامل مسافران گذر مرزی و آن دسته از مسافران ورودی که از معافیت مسافری استفاده نمیکنند و درعوض از فروشگاههای شاهد در مبادی ورودی کشور خرید میکنند، نیز میشود.
در صورتی که قصد وارد کردن حیوانات اهلی را دارید لازم است تا قبل از سفر حتما گواهی بهداشت آنرا در کشور مبدا سفر خود دریافت نمایید. همچنین لازم است تا سازمان دامپزشکی نیز تاییدیه های لازم را برای ورود حیوان یا حیوانات مورد نظر را صادر نماید.
وارد یا خارج نمودن جیوانات و پرندگاان وحشی نیز نیازمند دریافت گواهی سازمان حفاظت محیط زیست خواهد بود.
در صوتی که قصد وارد یا خارج نمودن اقلام مخابراتی مانند تلفن بی سیم و... را دارید لازم است تا از وزارت پست، تلگراف و تلفن مجوز های لازم را دریافت نمایید.
در صورتی که قصد وارد یا خارج نمودن انواع بذر، گل یا نهال و ... را دارید می بایست از قرنطینه نباتی مجاز مجوز های مربوطه را دریافت نمایید.
در صورتی که قصد وارد یا خارج نمودن ماهی زنده را دارید لازم است تا از وزارت جهاد کشاورزی مجوز های لازم را دریافت نمایید.
در این مقاله تلاش کردیم تا کلیات قوانین مربوط به کالاهای ممنوعه در گمرک و همراه مسافر را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم تا در صورتی که قصد ورود و یا خروج از ایران را دارید با اطلاعات کافی از این قوانین و مقررات بتوانید ورود و خروجی راحت را تجربه نمایید.